radioigualada.cat

radioigualada.cat
.

dijous, 21 de juliol del 2011

crònica original (III)

Joan Pujol. Vida de pel·lícula, la del nostre protagonista. L'oportunisme és, quan parlem de supervivència, un recurs molt important. En aquest sentit, Joan Pujol és un campió de la supervivència. Així parlava el psiquiatre barbut, un dels personatges entrevistats a Garbo, l'espia, l'opinió del qual, al costat de la d'altres experts, anaven teixint el fil narratiu d'aquesta història al·lucinant i real. Perquè el què s'explica en aquest film és una història real, tot i que no dubtaríem a qualificar-la d'inversemblant si ens la presentéssin com una ficció. La realitat supera la ficció, diuen, i aquí a Garbo es donen la mà en un exercici de memòria fantàstic que tan és útil per conèixer una part de la nostra història recent com per gaudir de tot allò bo que li demanem a una pel·lícula de cinema.


Més enllà de la història increïble que explica, aquest film destaca per com ho explica, combinant de manera deliciosa (i entenedora, tot i la dificultat del relat) les explicacions dels experts amb les imatges: historiadors, investigadors i una espia retirada que sembla treta d'una pel·lícula d'espies; paraules que acompanyen imatges d'arxiu sobre la guerra mundial i l'espanyola, amb d'altres de la propoaganda nazi i de pel·lícules sobre les guerres que ajuden a fer entenedora aquesta narració laberíntica. Tot embolicat i acompanyat amb una sel·lecció de músiques molt encertada que combina motius que es repeteixen al llarg del film amb d'altres destinats a posar èmfasi en moments concrets de l'acció, i que allunyenaquest film, tal i com ho fan la tria i tractament de les imatges, dels documentals clàssics sobre conflictes bèl·lics.

Al final de la sessió vam poder escoltar uns aplaudiments merescudíssims que, m'agrada pensar, premiaven el film, l'heroïcitat del seu protagonista i el significat (vigent) de la seva lluita.



I parlant de lluites... si us atreviu a venir aquesta nit a la Pius XII d'Igualada veureu i viureu de prop la lluita del Malik, un altre heroi de pel·lícula.

Avui, última sessió de L'Original 2011
a les 22h a la Plaça Pius XII d'Igualada


Un prophète

de Jacques Audiard
any 2010
Versió original en francès i subtítols en català