radioigualada.cat

radioigualada.cat
.

dimecres, 27 de juny del 2012

Crònica original (II)


En pocs dies he pogut veure un parell de pel·lícules on els protagonistes són nens i adolescents. L'altre dia vaig veure 'Els nens salvatges', de Patricia Ferreira i ahir, en la segona sessió de L'ORIGINAL, 'Le gamin au vélo' (El nen de la bicicleta) dels germans Dardenne. Tot i que descriuen situacions diferents i els protagonistes també són diferents, les dues miren d'acostar-nos a vivències complexes i sovint conflictives; i en totes dues hi destaca la capacitat de qui dirigeix el film per evitar els judicis morals.

En el cas del Cyril, el nostre nen de la bici, la situació que li toca viure és de les que et mantenen amb un nus a la gola, patint per veure com avança sense remei cap a un precipici sense fons. La manera com els Dardenne t'ho ensenyen t'acosta a la història i te'n fan partícep. Els carrers del barri per on pedala en Cyril podrien ser els del nostre barri i el Cyril podria viure dos carrers més enllà de ca nostra.

En Cyril actua per impulsos, condemnat a fer front a situacions que ningú no hauria de viure mai i a les que ell s'ha d'enfrontar dia rere dia. Sort en tindrà de trobar la Samantha, la generositat de la qual ens permet agafar aire i de la qui ens sentim còmplices. Ella para els cops i serveix el Cyril de refugi, arriscant-ho tot per ell en una aposta que ens sembla condemnada al fracàs.

El triomf dels Dardenne és aconseguir que visquem la història de molt a prop, des de dins mateix, implicats al màxim i amb l'ai al cor. Una barreja de realitat i dinamisme del relat que és subtil i el fa gairebé invisible.





Avui viatgem a CHINATOWN amb en Roman Polanski

a les 22h a la plaça Pius XII d'Igualada